מהי ליטיגציה?
ליטיגציה היא, בתרגום חופשי לעברית, התדיינות. כשאנו מדברים עליה במונחים משפטיים – הכוונה היא לכל עבודת הצגת הטיעונים המדוברת המתרחשת בין כותלי בית המשפט. אומנות זו – התדיינות – מכונה, ולא בכדי, "מלכת המשפט". מי מאתנו שאינו משפטן מסתכל על מיומנות זו כעל הלחם והחמאה של כל עורך דין – כולנו חושבים על עורך דין נואם מול שופט, חוקר עד ושוטח טענותיו. אך לא בהכרח כך הדבר.
האם כל עורך דין הוא ליטיגטור?
כיום, התשובה לשאלה זאת היא לא. רבים מעורכי הדין בישראל כיום לא רוכשים לעצמם מיומנות והתמחות ליטיגציה. חלק משמעותי מעורכי הדין בישראל מיומנים בייעוץ משפטי מהשורה הראשונה, ניסוח חוזים ועבודה משפטית שוטפת עבור לקוחותיהם – אך מעדיפים שלא להיכנס לדיון של ממש בבית המשפט. אחת הסיבות המשמעותיות לכך היא שבניסיון לצמצם את זמני המשפט חלק גדול מהפעילות המשפטית, כולל זו הקשורה לתצהירי עדים – נעשית בכתב. עורך דין ישראלי, גם אם לא רכש לעצמו מיומנות של ליטיגציה, יכול לבצע את עבודתו נאמנה ולהצליח במקצועו ובתפקידו.
למי לפנות?
התפיסה הקשורה לליטיגציה השתנתה בשנים האחרונות, מתוך הבנה שלא כל עורך דין מתמחה בתחום זה. יתכן כי בפנייה לעורך דין לייצוג משפטי בבית משפט יגיד לכם זה כי הוא אינו עוסק בהתדיינות בבית משפט. ברוב המקרים יפנה אתכם לעמית או שותף שלו שיבצע עבורכם את הייצוג בבית המשפט. לא זו בלבד, אלא שחלק מהותי ממשרדי עורכי הדין הגדולים מפרידים כיום בין המשפטנים העובדים בהם – אלה שיבצעו ייעוץ משפטי ועבודה שוטפת עבור לקוחותיהם, ואלה שיעסקו בייצוג הלקוח בבית המשפט – במחלקת ליטיגציה המתמחה בתחום זה כעיסוקה הבלעדי או העיקרי. הליטיגטור הוא כריזמטי ורטוריקן, קשוב לסביבתו וקורא את האנשים סביבו היטב. אלה אמנם מיומנויות שנראות לנו בסיסיות אצל עורך הדין – אך כיום, מוטב לפנות לעורכי-הדין המומחים בכך.