בוררים מול מגשרים
ישנן כמה אפשרויות ליישוב סכסוכים מחוץ לכותלי בית המשפט והשניים המוכרים ביותר הם גישור ובוררות. בוררים ומגשרים ממונים על ידי שני צדדים שמתגלה בינהם מחלוקת אותה הם מעוניינים ליישב מחוץ לכותלי בית המשפט. ההבדל העקרוני בין הליך גישור לבין הליך בוררות הוא שהראשון נעשה בהסכמת שני הצדדים ועליהם להסכים לקבל את פסק הגישור של המגשר, ואילו במקרה של בוררות הדבר מחייב את שני הצדדים במידה והכניסו להסכם בינהם סעיף בוררות.
מיהם בוררים וכיצד הם ממונים
בוררים הם אנשים שקיבלו עליהם לשמש כפוסקים במחלוקות בין שני צדדים בהתאם לסעיף הבוררות שחתמו עליו בהסכם ביניהם. בוררים ממנים בהסכמת שני הצדדים וכאשר אין הסכמה על זהות הבורר ניתן לפנות לבית המשפט כדי שימנה להם אחד. בוררים יכולים להיות כל אדם שהצדדים יחפצו כי יפסוק בינהם ואין צורך בהכשרה מסויימת או בהשכלה מסויימת על מנת לשמש בתפקיד בוררים. בוררים יכולים להיות אנשי מקצוע שונים לרבות מהנדסים, אדריכלים, רואי חשבון וכיוצא באלה, או אנשים בעלי רקע טכני ספציפי הקשור למהות המחלוקת. לעומתם, מגשרים הם לרוב עורכי דין או אנשים שעברו הכשרה בתחום הגישור על מנת להביא את שני הצדדים להסכמה ולפשרה.
צורת יישוב הסכסוך
מגשרים אמורים להביא את שני הצדדים להסכמה ופשרה כאשר הם אובייקטיביים, ואל להם לנטות כלפי אחד הצדדים באופן מובחן. בוררים מחוייבים להיות אובייקטיביים, אבל תפקידם הוא לא להביא להסכמה אלא לפסוק. כלומר, בוררים יכולים לקבל את טענות אחד הצדדים במלואם ולפסוק לטובתו באופן חד צדדי. החלטת מגשרים אינה מחייבת את שני הצדדים, אלא אם הסכימו על כך מרצונם והעבירו את הסכם הגישור לאישור בית המשפט. החלטת בוררים היא סופית ואין לערער עליה והיא לא זקוקה להסכמת הצדדים.